Bouwmee beroepen

 Werken in de bouw- en infrasector?

Er zijn vele mogelijkheden

Het is geen probleem als je iets niet kan of niet weet. Er zijn korte cursussen of je kan een volledige mbo- of hbo-opleiding doen. Maar het meeste leer je in de praktijk.

 

Ook als je al wat ouder bent of eerder in de sector hebt gewerkt, ben je van harte welkom. Dat geldt ook voor mensen die nu een uitkering ontvangen en heel graag aan de slag willen en kunnen. Met opleidingsbedrijven kan je bespreken wat voor jou de mogelijkheden in de bouw & infra zijn. De ervaring en de vaardigheden die je in andere banen en beroepen hebt opgedaan, kunnen goed van pas komen.

 Beroepen uitgelicht

BIM-modelleur

opleidingsniveau mbo4/hbo

Je werkt bouwkundige schetsontwerpen uit in een grafisch 3D programma met behulp van een database met bestaande bouwmaterialen. Als je klaar bent met modelleren, stuur je de werkdata naar de constructeur, installateur, calculator en werkvoorbereider.

Calculator

opleidingsniveau mbo4/hbo

Jij maakt de projectbegroting; voordat een project gebouwd wordt, reken je uit wat het gaat kosten. Je concurreert meestal met andere bouw- of infrabedrijven dus de juiste mix van kwaliteit, prijs, duurzaamheid en slimme oplossingen bepaalt of jij het project binnenhaalt.

Timmerman

opleidingsniveau mbo2/3

Je bent vooral op een bouwplaats te vinden en houdt je bezig met houtbewerking, oftewel het verrichten van nieuwbouw en/of onderhoud aan houten vloeren, wanden, dakconstructies, kozijnen, deuren en ramen.

Metselaar

opleidingsniveau mbo2/3

Je bent vooral op een bouwplaats te vinden en vermetselt stenen of blokken met behulp van specie of lijm.

Monteur Elektra

opleidingsniveau mbo2/3

Jij weet hoe je elektriciteitskabels in de openbare grond op een veilige manier moet aanleggen en monteren en storingen moet lokaliseren.

Monteur Gas/Water/Warmte

opleidingsniveau mbo2/3

Jij weet hoe je gas-, water- en warmteleidingen in de openbare grond op een veilige manier moet aanleggen en monteren en storingen moet lokaliseren.

 Uitvoerder (bouwplaatsmanager)

opleidingsniveau mbo4/hbo

Je zorgt ervoor dat iedereen z’n werk goed en veilig doet, dat het project op tijd klaar is en het budget niet wordt overschreden. Je begint vaak op een klein project en je gaat steeds grotere en complexere bouwplaatsen managen.

Werkvoorbereider

opleidingsniveau mbo4/hbo

Op basis van de bouwtekeningen maak je een planning en een ‘boodschappenlijst’ voor het benodigde materiaal. Je werkt voornamelijk op de bouwplaats en overlegt veel en vaak, vooral met de uitvoerder zodat de planning altijd up-to-date is.

Omgevingsmanager

opleidingsniveau hbo

Een bouwproject in een woonwijk of renovatie van een drukke weg brengt overlast met zich mee. Daarom is het belangrijk om er goed over te communiceren en duidelijke afspraken te maken. Je luistert dus goed naar de belanghebbenden en weet een goede balans te vinden tussen wensen, belangen en oplossingen.

 Projectleider

opleidingsniveau hbo

Jij zorgt dat een bouwproject van de grond komt; je vertaalt de wensen van de opdrachtgever in uitvoerbare plannen, bewaakt het ontwerpproces, regelt het bouwbedrijf, vraagt vergunningen aan en zorgt voor de contracten. Een echte spin in het web.

Inkoper

opleidingsniveau hbo

Naast kennis van markt, product en proces weet je ook hoe de stappen in het inkoopproces genomen moeten worden om binnen het budget en planning te blijven, te voldoen aan de (bestek) eisen en tevreden stakeholders te houden.

Kopersbegeleiding

opleidingsniveau hbo

Je bent hét aanspreekpunt voor de klant gedurende het bouwproces van een nieuwbouwhuis of bij renovatie-projecten. Ook ben je contactpersoon voor de makelaar, de notaris en de keukenleverancier.

 Glaszetter

opleidingsniveau mbo2

Jij bent handig, flexibel ingesteld, werkt graag in de buitenlucht én durft op hoogte te werken. Je werkt graag in een team afwisselend op een nieuwbouwlocatie of renovatieproject, aan een bedrijfspand of woonhuis; leer een vak waar je trots op kunt zijn!

 Coördinator Grondwatertechniek

opleidingsniveau mbo4/hbo

Jij leert projecten op het gebied van Grondwatertechniek voor te bereiden, in te richten, aan te sturen, af te ronden en te managen binnen de huidige wet- en regelgeving. Na het volgen van deze opleiding ben je in staat een coördinerende rol te vervullen. Deze opleiding kan modulair gevolgd worden.

 Boormeester diepboringen

opleidingsniveau mbo3

Jij beheerst als Boormeester diepboringen verschillende boortechnieken, boort volgens de veiligheidsmaatregelen en kunt betrouwbare systemen aanleggen op basis van verticaal geboorde schachten. Je kunt bij diverse bedrijven die diepboringen uitvoeren aan de slag.

+ LAAT JE INSPIREREN DOOR DE MOGELIJKHEDEN