+ Specialisaties

Ga jij het maken in de bouw en infra?

+ GO INFRA

Kennismaken met infrastructuur

Dagelijks wordt hard gewerkt aan het bouwen en inrichten van woningen, bedrijven en industrieterreinen. Dat begint met de aanleg van een goede infrastructuur: verbindingen van A naar B, zowel onder als boven de grond. En daar is goed opgeleid personeel voor nodig! Want zonder infrastructuur geen internet, geen wc, geen wegen en geen oversteekplaatsen of bruggen en kanalen.

Op alle niveaus dreigt er binnen afzienbare tijd een groot tekort. In Zuid-Holland zijn infra-bedrijven daarom gestart met de voorlichtingscampagne Go Infra om basisschoolleerlingen bekend te maken met het begrip infrastructuur, de opleidingen en de beroepen in deze sector.

Tijdens een twee uur durende gastles maken leerlingen uit groep 7/8 kennis met het begrip Infrastructuur. Geen saaie theorie maar echte kennis uit de praktijk en een opdracht inclusief een mooie prijs voor het mooiste ontwerp. Een ambassadeur van Go Infra (medewerker van een infrabedrijf) vertelt over zijn/haar beroep.

De Go Infra campagne is een initiatief van SPG Zuid Holland. Deze organisatie biedt opleidingen in uitvoerende beroepen in de infra en werkt samen met meer dan 60 opleidingsbedrijven.

+ VOOR OUDERS EN LEERLINGEN

Een baan in de Infra

Werken in de Grond-, Water- en Wegenbouw betekent bouwen aan de toekomst van Nederland én die van jezelf. Want als leerling verdien je al aardig. Je volgt namelijk een BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg). Dit betekent dat je 1 dag naar school gaat en 4 dagen werkt bij een leerbedrijf.  Dus je werkt, leert en ontvangt gelijk een goed salaris.

+ VOOR AMBASSADEURS

Download toolkit gastles

Download hier de toolkit van de Go Infra gastles. Met de voorbereidingsinstructie, opzet, powerpoint-presentatie, deelname certificaten en nog veel meer.

Met de presentatie “Wat betekent infrastructuur?” kan je scholieren op een simpele manier uitleggen wat infrastructuur betekent. Deze presentatie (download hier)  is in te zetten als hulptool bij een gastles.

+ VOOR SCHOLEN

——-

Gastles door Infra Ambassadeur

Tijdens een 2 uur durende gastles vertelt een ambassadeur uit de infra-sector over zijn beroep. Met een leuke doe-opdracht dagen zij de kinderen uit om mee te doen met een wedstrijd waarmee zij VIP kunnen worden tijdens een event bij SPG Infra op het infrapark in Schiedam.

Deze gastles kan leerlingen inspireren voor een latere keuze in hun schoolloopbaan.

 

Ook een gastles voor jouw klas?

Stuur een mail naar rob@go2infra.nl

+ OP DE BANK OF AAN DE BAK?

Met Edson en Nato

Presentator Edson Da Garca gaat in de leer bij ‘stratiman’ Nato als vakman grond-, water- en wegenbouw. Nato zijn motto; “Hard werken en lekker geld verdienen!”.

 

Op Rotterdam Zuid hebben jongeren een ‘AanDeBak-garantie’ als ze van school komen. Ze kunnen direct een vervolgopleiding gaan doen, ook in de Infra.

 

Kijk voor meer informatie op aandebakgarantie.nl

+ Nieuws

Go Infra in actie

Nieuwe ambassadeurs namens grote infrabedrijven

De ambassadeurs van Go Infra gaan weer op pad langs diverse basisscholen door het land. Dit keer ook met een aantal nieuwe ambassadeurs van Dura Vermeer, KWS, Heijmans en Gebr. van Kessel. Hierdoor is er nu onder de ambassadeurs een mix van denkers en doeners die over de infra kunnen vertellen.

 

Go Infra verwacht weer zo’n 1000 leerlingen te bereiken en daarmee ook de ouders. De leerlingen krijgen het magazine mee zodat ouders een goed beeld krijgen van de beroeps- en opleidingsmogelijkheden die er zijn in de Bouw & Infra.

Ook een gastles voor jouw klas?

Stuur een mail naar rob@go2infra.nl

Vmbo-infra onderwijs op Zuid-Holland Infra Park (ZIP)

Door het vmbo-onderwijs te ondersteunen binnen het SPG zijn er goede doorlooplijnen gecreëerd voor jongeren die willen werken en leren in de infra. Daartoe heeft het SPG een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Life College en Techniek college Rotterdam.

 

Het afgelopen schooljaar hebben 8 vmbo-leerlingen van het Life College gekozen om het keuzevak infra op het Zuid-Holland Infra Park (ZIP) te volgen.

 

Als gastdocent voor Techniek College Rotterdam verzorgde Rob van Dalen de theorie en praktijklessen aan deze groep vmbo-leerlingen. “Het was een hele uitdaging en een nieuwe ervaring om hier mee aan de slag te gaan, maar het is gelukt. Vooral door het enthousiasme en interesses die de leerlingen zelf lieten zien. Het strakke lesprogramma was in het begin lastig, maar doordat ze hun eigen inbreng mochten laten zien en horen, vonden ze het al gauw toch prettig. Er was altijd ruimte om van elkaar te leren.”

Alle 8 leerlingen hebben het keuzevak infra behaald van het Life College het vmbo-diploma en het certificaat infra uitgereikt gekregen. 5 leerlingen gaan door in de infra en een BBL-opleiding volgen.

 

Dit schooljaar gaan 14 vmbo-leerlingen van het Life College, waarvan 2 meiden, ook het keuzevak infra op ZIP volgen. Van Dalen: “En daar zijn we natuurlijk trots op dat we op deze manier de jeugd kunnen interesseren en opleiden voor onze sector.”

Groep 7 en 8 van School met de Bijbel in Herwijnen krijgen Go Infra gastles

Maar liefst 3 ambassadeurs, werkzaam bij Oranje BV, verzorgden twee gastlessen bij School met de Bijbel in Herwijnen. Ze vertelden daar over hun baan en werkzaamheden.

 

De kinderen zijn daarna enthousiast aan het ontwerpen geslagen om zelf een oversteekplaats/brug te ontwikkelen. Er is nagedacht over duurzaamheid, over file-leed en over materialen.

 

De Achtbaan-trein-brug, met knijpkat-technieken, die je in de zelf uitgerekende tijd van 7 uur naar van Nederland naar Engeland brengt werd gekozen als winnend ontwerp. De winnaars werden uitgenodigd voor de VIP-bij-ZIP- dag in Schiedam waar zij daadwerkelijk aan de slag mochten met infra-technieken!

+ Direct naar de opleiders