Nieuwe opleiding voor bouwvakkers

Nieuwe opleiding voor bouwvakkers

Er is een groeiend tekort aan metselaars, timmermannen en andere vaklui in de bouw. Daarom komen opleidingsinstituten en gemeenten met nieuwe opleidingstrajecten, en zelfs bouwers gaan mensen opleiden.

Waarom geven we jongeren die nooit VMBO Niveau 2 hebben afgerond geen opleiding zodat ze de bouw in kunnen stromen? Dat dacht Olaf Polders, directeur van Stichting Haagbouw. De stichting heeft voor deze jongeren (en ook voor andere werkzoekenden) onlangs een nieuwe vooropleiding, een soort ‘ambachtsschool 2.0’ opgericht.

Honderd geïnteresseerden krijgen bij de stichting een half jaar tot een jaar onderwijs. Na deze opleiding kunnen ze doorstromen naar een reguliere bouwopleiding. “Zonder VMBO niveau 2- diploma, word je niet toegelaten op een MBO-bouwopleiding. Er zijn genoeg jongeren in de regio Den Haag zonder zo’n diploma. Zij doen nu baantjes in de horeca of in de supermarkt, of hebben helemaal geen werk. Wij willen deze jongeren een kans bieden om te gaan werken in de bouw. We hebben een werkplaats opgericht waar ze een vooropleiding doen tot bijvoorbeeld timmerman en metselaar. Naast de opleiding krijgen ze ook een baan, we hebben zeven bouwbedrijven gevonden die onze leerlingen in dienst nemen.”

Stichting Haagbouw heeft al ruim 80 geïnteresseerden gevonden die dit jaar gaan starten. Volgens Polders is dit de enige manier om in regio Den Haag meer jongeren tot bouwvakkers op te leiden.

Bron: Cobouw.nl