+ ONTDEK JOUW MOGELIJKHEDEN IN DE BOUW EN INFRA

Waar kies jij voor?

Bouwplaatsmedewerker

mbo niveau 2 en 3

Timmermannen, metselaars, straatmakers, installatiemonteurs, stukadoors, tegelzetters, kozijnenmonteurs, gevelmonteurs, betontimmermannen, betonboorders en schilders. Zomaar een paar voorbeelden van functies die je op elke bouwplaats kunt aantreffen. Het zijn vakmensen met een mbo-opleiding. Meestal hebben ze hun vak geleerd via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) op het ROC: een paar dagen in de week werken en een dag in de week naar school. Lerend werken met een goed salaris en uitstekende vooruitzichten.

Voorman (assistent-bouwplaatsmanager)

mbo niveau 4

De voorman is de rechterhand van de uitvoerder. Hij houdt in de gaten dat er op de bouwplaats op de juiste manier wordt gewerkt. Zorgvuldig en veilig. En dat de deadlines worden gehaald. Een voorman heeft veel praktijkervaring (vaak als bouwplaatsmedewerker) en vindt het leuk om mensen aan te sturen. Een voorman die niet bang is voor verantwoordelijkheid en bereid is een aanvullende (avond)opleiding te doen, kan doorgroeien tot werkvoorbereider of uitvoerder.

Werkvoorbereider

hbo of mbo niveau  4 met aanvullende cursus(sen)

Een werkvoorbereider bekijkt de bouwtekeningen en maakt op basis daarvan een overzichtelijke planning en een ‘boodschappenlijst’ voor het benodigde materiaal. Ook brengt hij in beeld welke onderaannemers worden ingeschakeld en waar ze verantwoordelijk voor zijn. De werkvoorbereider heeft zijn werkplek (zeker op grote projecten) steeds vaker op de bouwplaats. Hij overlegt veel en vaak, vooral met de uitvoerder. Zo kan de planning tijdens de bouw snel worden bijgesteld.

Uitvoerder (bouwplaatsmanager)

hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(sen)

Omdat een bouw- of infraproject altijd goed wordt voorbereid, weet de bouwplaatsmanager precies wie op de bouwplaats wat in welke volgorde moet doen. Hij zorgt er voor dat iedereen z’n werk goed en veilig doet, dat het project op tijd klaar is en het budget niet wordt overschreden. Bouwplaatsen zijn er in alle soorten en maten. Je begint vaak op een klein project en je gaat steeds grotere en complexere bouwplaatsen managen.

Architect

universiteit

Een architect ontwerpt gebouwen en kantoren of bruggen. Hij bedenkt hoe het eruit moet komen te zien en daar maakt hij tekeningen van. Als de tekeningen klaar zijn, kan het bouwbedrijf aan de slag. Een architect kan met zijn ontwerp de gebouwde omgeving een heel eigen sfeer of karakter geven.

BIM-modelleur

hbo of mbo niveau 4  met aanvullende cursus(sen)

Vind je het bouwen van een huis het leukste onderdeel van Minecraft? Dan heb je alles in je om een goede BIM-modelleur te worden. Je werkt bouwkundige schetsontwerpen uit in een grafisch 3D programma. Daarbij maak je gebruik van een grote database met bestaande bouwmaterialen. Als je klaar bent met modelleren, stuur je de werkdata met één druk op de knop naar de constructeur, installateur, calculator en werkvoorbereider. Modelleren gebeurt zowel in de bouw als in de infra.

Calculator (bouwkostendeskundige)

hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(sen)

Een calculator maakt projectbegrotingen: voordat een project gebouwd wordt, rekent hij uit wat het gaat kosten. Als de projectbegroting klaar is, kan het bouwbedrijf aan de opdrachtgever laten weten voor welk bedrag hij het project kan bouwen. Maar let op: je concurreert met andere bouw- of infrabedrijven. De juiste mix van kwaliteit, prijs, duurzaamheid en slimme oplossingen bepaalt of jij het project binnenhaalt.

Constructeur

hbo of universiteit

Als een constructeur een bouw- of infraontwerp ziet, bedenkt hij hoe je dat moet bouwen. Het moet sterk, stabiel en stijf zijn én blijven. Kan de fundering het gewicht van het gebouw wel aan? Zakt de brug niet in door de trillingen van het verkeer? Blijven de balkons wel hangen? Een gebouw of een brug moet veilig gebouwd kunnen worden en moet over 50 jaar nog steeds veilig te onderhouden en te gebruiken zijn. De constructeur weet hoe hij dat moet berekenen.

Contractmanager

hbo of universiteit (juridisch)

Als contractmanager in de bouw zorg je dat er heldere contracten tussen opdrachtgever en aannemer worden gemaakt. Contracten waarin afspraken zijn vastgelegd over welke prestaties geleverd moeten worden en wie wat doet en waar verantwoordelijk voor is. Vooraf heb je goed gekeken welke risico’s er zijn. Tijdens de bouw hou je de vinger aan de pols. Zijn er afwijkingen ten opzichte van wat in het contract met elkaar is afgesproken? Zo ja, dan trek je aan de bel. Bij verschil van mening roep jij de partijen weer om tafel en behartig je de belangen van jouw werkgever. 

Coördinator grondwatertechniek

hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(sen)

Het grondwaterpeil in Nederland is hoog. Dat is niet fijn als je een ondergrondse parkeergarage wilt bouwen. Dus moet je maatregelen treffen om te zorgen dat de bouwput tijdens de bouw droog blijft én dat de structuur van de ondergrond intact blijft. Daarbij moet je constant rekening houden met verrassingen van Moeder Natuur, zeker met de huidige klimaatverandering.

Directeur van je eigen bedrijf

hbo of mbo niveau 4 met aanvullende cursus(sen)

De bouwsector biedt veel mogelijkheden om een eigen bedrijf te beginnen of over te nemen. In de breedte (bouw- of klusbedrijf), als specialistisch vakman of als specialistisch adviseur. Ons advies: word eerst goed in je vak en spijker vervolgens je ondernemersvaardigheden bij. Dat geldt zowel voor mbo-ers als voor hbo-ers. Want ondernemer zijn is echt een vak apart.

Engineer

hbo of mbo niveau 4  met aanvullende cursus(sen)

De engineer lost technische problemen op. Dat kan een probleem zijn in een ontwerp. Of een vervelende storing die alsmaar terug komt. Of je moet iets verzinnen om totaal verschillende installaties met elkaar te laten ‘samenwerken’. Je bent zowel technisch als creatief en je houdt van puzzelen en problemen oplossen. Daarnaast moet je goed kunnen samenwerken. Engineers komen zowel in de bouw als in de infra voor.

Kopersbegeleider

hbo of mbo niveau 4  met aanvullende cursus(sen)

Als kopersbegeleider ben je gedurende het bouwproces hét aanspreekpunt voor de klant. Je denkt mee in het voortraject en je begeleidt kopers van een nieuwbouwhuis bij het kiezen van extra opties (bijvoorbeeld een dakkapel). Of je begeleidt huurders bij renovatieprojecten. Je bent contactpersoon voor de makelaar, de notaris en de keukenleverancier. Kortom, je bent de spin in het web.

Medewerker toeleveringslogistiek

hbo of mbo niveau 4  met aanvullende cursus(sen)

Steeds vaker wordt er gebouwd op locaties waar weinig ruimte is en die moeilijk bereikbaar zijn. Daarom wordt er iets verderop een ‘hub’ ingericht waar bouwmaterialen afgeleverd en opgeslagen worden. Tussen de hub en de bouwlocatie rijdt een vrachtwagen die alle materialen voor de komende paar uur vervoert, voor alle partijen op de bouwplaats. Afval en restmateriaal wordt gelijk weer mee teruggenomen. Dat vereist veel afstemming, planning en organisatie.

Monteur ondergrondse infratechniek

mbo niveau 2 en 3

Een monteur in de ondergrondse infratechniek weet alles van elektriciteitskabels of van gas-, water- en warmteleidingen in de openbare grond. Hij weet hoe hij de kabels en leidingen op een veilige manier moet aanleggen en monteren. Ook weet hij hoe hij storingen moet lokaliseren. Hij werkt met de landelijke kabels- en leidingendatabase (KLIC) en heeft daarom altijd een laptop of een tablet bij zich. Daarmee beschikt hij online over de meest actuele informatie over het ondergrondse kabel- en leidingnetwerk.

Omgevingsmanager

hbo met aanvullende cursus(sen)

Een bouwproject in een woonwijk of het renoveren van een drukke weg: dat brengt overlast met zich mee. Die overlast is niet altijd te voorkomen en daarom is het juist belangrijk om er goed over te communiceren en om duidelijke afspraken te maken. Niet heien vóór 08.00 uur ’s morgens bijvoorbeeld. Extra borden neerzetten om de bereikbaarheid van winkels te verbeteren. Of meedoen aan de Dag van de Bouw zodat de buurt kan zien hoe het wordt. Dat is het werk van de omgevingsmanager: luisteren naar de belanghebbenden en een goede balans vinden tussen wensen, belangen en oplossingen.

Projectleider

hbo of universiteit

Een projectleider zorgt dat een bouwproject van de grond komt. Hij vertaalt de wensen van de opdrachtgever in uitvoerbare plannen, bewaakt het ontwerpproces en gaat op zoek naar een bouwbedrijf. Vraagt vergunningen aan en zorgt voor de contracten. Hij is de spin in het web, overlegt met alle interne en externe partijen in het bouwproces en weet hoe hij aan de juiste touwtjes moet trekken om tot een goed eindresultaat te komen.

Servicemedewerker gebouwen

mbo niveau 2

Als servicemedewerker gebouwen ben je een creatieve alleskunner met twee rechterhanden. Je bent een allround klusser die allerlei onderhoudsklussen doet, meestal voor bewoners van een huurwoning. Denk aan het vervangen van een deurslot, het verhelpen van een lekkende kraan, het vastzetten van een trapleuning en het voorkomen van een lekkende dakgoot. Je bent handig, zelfstandig, zorgvuldig en je vindt het leuk om met bewoners om te gaan.

Vakman grond-, weg- en waterbouw (GWW)

mbo niveau 2 en 3

Een vakman GWW legt wegen, rioleringen en waterbouwkundige werken aan en onderhoudt ze. Het is stoer werk en je bent vaak buiten. Je komt van alles tegen: van ondergelopen parkeerkelders tot het op basis van een digitale tekening uitzetten van rioleringen. Samenwerken met de uitvoerder en de machinist van de graafmachine, maar ook een praatje maken met de buurtbewoners.

Adviseur duurzaam bouwen

hbo of universiteit

Duurzaam en energiezuinig bouwen is een nieuw vakgebied binnen de sector. Veel vastomlijnde functies zijn er dan ook nog niet. Maar als jij een opleiding hebt gedaan op het gebied van energie en klimaat en je hebt goede ideeën over hoe je op een slimme manier duurzaam en energiezuinig (ver)bouwt of infrastructuur aanlegt en onderhoudt, kun je bij veel bouw- en infrabedrijven terecht.

EPA adviseur

mbo niveau 4 met aanvullende cursus(sen)

Een gebouw in Nederland moet een energielabel hebben. Dan weet je of het gebouw energiezuinig is of juist niet. Zo’n energielabel heet een Energie Prestatie Advies ofwel EPA. Stel je voor dat je een vrij oud huis hebt, zonder dubbel glas. Dan heeft je huis waarschijnlijk een energielabel E of F. Je verbruikt dan veel energie. Een EPA-adviseur weet wat je kunt doen om minder energie te verbruiken en een lagere energierekening te krijgen. Ook weet hij wat die maatregelen kosten en in hoeveel tijd je je investering terugverdient.

Zonnepanelenmonteur

mbo niveau 3

Een zonnepanelenmonteur is verantwoordelijk voor de installatie van zonnepanelen. Je gaat kijken hoe de zonnepanelen het beste geplaatst kunnen worden en of alle aansluitingen op de juiste plek zitten. Daarna ga je de zonnepanelen installeren. Je werkt in een duo dat meestal bestaat uit iemand met een bouwkundige achtergrond en iemand met een elektrotechnische achtergrond. De bouwkundige is verantwoordelijk voor de werkzaamheden op het dak en de elektrotechnicus zorgt dat de installatie perfect werkt. Je communiceert goed met de klant en je werkt veilig.

In de bouw wordt veel gebruik gemaakt van grote machines. Die worden steeds vaker uitgerust met digitale apparatuur, zoals GPS en 3D software. Een voorbeeld: als er een gat gegraven moet worden, wordt de graafmachine zo geprogrammeerd dat de machine precies het juiste gat graaft. Dus als machinist moet je snappen hoe de machine werkt én je moet handig zijn met digitale apparatuur. Dat geldt voor hijsen, graven, asfalteren en heien.

Machinist hijswerk

mbo niveau 3

Als machinist hijswerk werk je zelfstandig op een hijskraan. Dit kan een mobiele kraan zijn, een mobiele torenkraan of een torenkraan. Waar nodig rijd je met de hijskraan over de weg naar de bouwplaats of je laadt de hijskraan op een transportmiddel.

Het met een hijskraan verplaatsen van zware materialen op de bouwplaats is verantwoordelijk werk. Het werk moet goed, snel en vooral veilig gebeuren. Weliswaar zit je in je eentje op grote hoogte in je cabine, maar teamwork met de collega’s op de grond is heel belangrijk.

Machinist funderingsmachine (hei-installatie)

mbo niveau 3

In Nederland is de bodem bijna overal zacht en drassig. Als je daar iets op bouwt, verzakt het of het scheurt. Daarom wordt er eerst een fundering gemaakt voordat er gebouwd wordt. Meestal zijn dat betonnen (hei)palen. Die palen worden met een funderingsmachine in de grond geslagen. Of in de grond gevormd, dat geeft minder overlast voor de omgeving. De machinist van een funderingsmachine werkt heipalen de grond in, schroeft buizen door de grond en zet damwanden. Hij is verantwoordelijk voor de voorbereiding, uitvoering en controle van zijn werk.

Machinist grond-, weg- en waterbouw

mbo niveau 3

Als machinist werk je met de grootste, sterkste en zwaarste machines in de grond-, weg- en waterbouw. Dat kan niet iedereen. Je moet de machine volledig kennen en beheersen om de klus op tijd te klaren. Maar ook veilig kunnen werken op een terrein waar van alles gebeurt. Je moet dus goed weten waar je mee bezig bent. Je krijgt als machinist op een grondverzet- of wegenbouwmachine te maken met collega’s, uitvoerders, opdrachtgevers, omwonenden, voorbijgangers, politie en uiteraard ook verkeersdeelnemers. Teamwork en goed overleg zijn belangrijk.

De restauratie is een bijzondere tak van sport binnen de bouw. Restauratie-mensen kijken en denken vaak net even anders. Altijd met een schuin oog naar hoe het ooit was en hoe het gemaakt werd. En daarom zijn ze misschien wel een beetje romantischer dan gemiddeld. Eén ding is zeker: het zijn altijd vakmensen in hart en nieren.

Restauratie-architect

universiteit

Als je een gebouw restaureert, herstel je een gebouw in zijn oorspronkelijke staat. Dat kan een kasteel of kathedraal zijn. Maar ook een grachtenpand, een oude molen of een boerderij. Als het even kan met het comfort van nu en een lage energierekening. Een restauratie-architect weet hoe dat moet. Hij kent de bouwstijlen en de bouwtechnieken van vroeger. En weet hoe hij die combineert met moderne technieken.

Middenkaderfunctie restauratie

hbo of mbo niveau 4  met aanvullende cursus(sen)

De middenkaderfuncties in de restauratie zijn hetzelfde als op een ‘gewone’ bouwplaats, maar de omstandigheden op een restauratiebouwplaats zijn vaak net even anders. De uitvoerder komt vaker voor verrassingen te staan dan op een ‘gewone’ bouwplaats, er zijn veel meer voorschriften en richtlijnen en je kunt niet even naar de bouwmarkt voor een doos schroeven. Veel materialen die nodig zijn voor een restauratie moeten eerst zelf gemaakt worden. Denk aan trappen, kozijnen, deuren en beelden. Het moet allemaal kloppen en passen. De voorbereiding van een restauratieproject is behoorlijk complex.

Bouwplaatsmedewerker restauratie

mbo niveau 3 en 4

Een bouwplaatsmedewerker restauratie weet hoe en met welke materialen er vroeger gebouwd werd. Dat geldt voor timmermannen, metselaars, voegers, stukadoors, schilders, steenhouwers en dakdekkers. Hoe zat een houtconstructie in elkaar? Met welk materiaal werden vroeger de stenen gevoegd? En waarmee werd een muur gestukt? Vaak moet je oplossingen verzinnen voor problemen die niemand voorzien had en die best lastig op te lossen zijn. Daar moet je creatief voor zijn. Maar ook voorzichtig. Want het is zonde als de cultuurhistorische waarde van een gebouw wordt aangetast door een ondoordachte actie.

De bouw: zeker van een baan!

Wil jij meehelpen Nederland en de rest van de wereld mooier en beter te maken? Dan is een studie in de bouw echt iets voor jou!

In de bouw- en infrasector hebben we veel mensen nodig. Volgens de laatste cijfers zelfs 40.000 in de komende vijf jaar. Dat zijn dus 8.000 per jaar! Er is dus veel werk te doen, voor allerlei mensen zoals denkers en doeners, makers, uitvinders en wereldverbeteraars.

Behalve onderstaande studiemogelijkheden kunnen we ook mensen uit andere studierichtingen gebruiken in de bouw, zoals mensen met kennis van bouwrecht, bedrijfskundigen, planologen, veiligheidsdeskundigen en programmeurs.

Kortom: er is veel te doen in de bouw; je gaat het maken!

Bekijk hier de brochure met info over:

  • wat je kan worden in de bouw en infra;
  • welke opleiding daarvoor nodig is;
  • welke loopbaanpaden er zijn

Check hieronder alle bouwopleidingen!

bwi-logo

In loopbaanfilmpjes krijg je een goed beeld wat je allemaal leert op school, hoe dit wordt toegepast in een bedrijf en wat je allemaal kan doen met het profiel BWI.

Heb je een vmbo-diploma en wil je leren in de praktijk? Klik dan hier voor alle opleidingsbedrijven.

Het ROC biedt landelijk beroepsopleidingen aan in het mbo op 4 niveaus, in bol en bbl. Kies hier welke opleiding jij graag zou willen doen.

Laat je inspireren door de verschillende beroepen waaruit je kan kiezen op het mbo. Check Beroepen in Beeld

Zeven opleidingsinstituten hebben samen de website Bouwopleiders opgezet. Hier vind je de juiste training of opleiding in bouw en infra.

hoger-onderwijs

Heb je een havo- of vwo-diploma met profiel N&T? Dan is een studie bouwkunde of civiele techniek misschien iets voor jou. Op veertien plaatsen in Nederland vind je hbo-instellingen met opleidingen als bouwkunde, civiele techniek en built environment

Zeven opleidingsinstituten hebben samen de website Bouwopleiders opgezet. Hier vind je de juiste training of opleiding in bouw en infra.

Heb je een mbo-diploma niveau 4 in een technische richting of een havo- of vwo-diploma met profiel N&T? Wil jij naast het behalen van je hbo-opleiding Civiele Techniek ook werkervaring op doen? Bekijk dan het opleidingstraject.

Niet alleen maar in de schoolbanken maar ook echt aan het werk? Bouwtalent biedt leer-werktrajecten voor hbo opleidingen in Bouwkunde en Civiele Techniek.

wo-213x119

Heb je een vwo-diploma met profiel N&T? Dan is een studie bouwkunde of civiele techniek misschien iets voor jou. Er zijn drie technische universiteiten: Delft, Eindhoven en Twente.
Bouwkunde kun je studeren in Delft of Eindhoven

Voor een studie civiele techniek kun je terecht in Delft en Twente:

logo-bouwopleiders-213x119

Zeven opleidingsinstituten hebben samen de website Bouwopleiders opgezet. Hier vind je de juiste training of opleiding in bouw en infra.

logo-bouwopleiders-213x119

Zeven opleidingsinstituten hebben samen de website Bouwopleiders opgezet. Hier vind je de juiste training of opleiding in bouw en infra.

Good to know!

  • De bouw- en infrasector heeft super veel functies, doorgroei- en opleidingsmogelijkheden, voor iedereen op elk niveau. Je kan doorstromen via de route mbo-2 – mbo 3 – mbo 4 – hbo – universiteit. Dus ook als je op het mbo begint, kun je naar het hbo of de universiteit. Het hoeft niet, maar het kan wel.
  • Doorgroeien in je loopbaan heeft niet alleen te maken met je opleiding. De juiste ervaring en de juiste competenties zijn net zo belangrijk. Als je niet de juiste (voor)opleiding hebt, is daar meestal wel een mouw aan te passen. Neem contact op met bouwopleiders.nl.
  • Zoek een stageplek of leerwerkplek bij een bedrijf dat opleiden belangrijk vindt. Stage bij een groot bedrijf of bij een klein bedrijf? Bij een kleiner bedrijf worden functies vaak gecombineerd en bij een groot bedrijf is het specialistischer.